3D olifant

3D-geprinte Olifant steelt de show op RapidPro 2015!

Hij was niet te missen! De metershoge 3D geprinte olifant, was niet alleen op RapidPro zelf maar ook online de gedeelde beeldvanger. Een mooi resultaat voor Joris van Tubergen die met dit 3D object namens World Animal Protection aandacht wilde vragen voor de mishandeling van olifanten in de toeristische sector. 

De financiering van het project was tot stand gekomen via een online kickstarter-project. Joris vertelde tijdens RapidPro hoe hij de levensgrote Aziatische olifant gemaakt heeft. Daarvoor gebruikte hij vijf Ultimaker 3D printers (op de kop, vanwege de grote onderdelen), die hij tegen een geleider op de wand gemonteerde in Schiphol. Elke keer ging de installatie een paar millileter omhoog. Op deze manier creëerde hij in twee weken tijd live de olifant. Elke keer als iemand online beloofde om nooit (meer) op een olifant te rijden kwam een van vijf 3D-printers in actie om een klein stukje te printen. De 3D-printers printten ook alle 30.000 namen van de deelnemers van het project in de huid van de olifant. 

Actie ten bate van goed doel: stap van de olifant af

Het maken van de olifant is van begin tot einde vastgelegd door filmmaker Klaas Arie Westland en te zien via Youtube. Meedoen met de actie kan overigens nog steeds, dat kunt u doen door online te beloven nooit (meer) op een olifant te rijden in de toekomst.