home studio

3D-metaalprinten steeds meer toegankelijk voor industriële toepassingen

Layertec toont primeur in de Benelux met Desktop Metal 3D Printers tijdens RapidPro

3D-metaalprinten heeft zich in rap tempo ontwikkeld, zowel in kwaliteit, printsnelheid als het aantal mogelijkheden en structuur. Waar metaal in den beginne voornamelijk nog via de SLM (selective laser melting) technologie werd geprint, zien we een verschuiving naar toepassingen voor FDM-vergelijkbare 3D-printers en 3D-magnetojet. Dit biedt de industrie mogelijkheden op het gebied van prototyping en massaproductie. 

Op het gebied van 3D-metaalprinten zijn er twee mogelijkheden: een specialistische high-end printer of een 3D-metaalprinter voor gebruik in een productieomgeving of op kantoor. Dit laatste is echter pas sinds kort mogelijk. Een voorbeeld van een dergelijke printer is de 3D-metaalprinter van het merk Desktop Metal. Deze wordt vanaf zomer 2018 in twee varianten op de Europese markt gebracht: Studio, geschikt voor gebruik op kantoor, en Production, geschikt voor productieomgevingen. Beide systemen zijn binnenkort te verkrijgen bij Layertec, RapidPro exposant en Mikrocentrum High Tech Platform lid. Wij waren aanwezig bij de presentatie van Layertec waarbij zij beide systemen introduceerden.  

3D-metaalprinten tot nu toe voornamelijk geschikt voor specialisten

Volgens Layertec directeur Arnaud Kooij voldeed 3D-metaalprinten tot nu toe niet aan de hedendaagse productiebehoeften van fabrikanten. Aspecten die hierbij een rol spelen zijn hoge kosten, langdurige printprocessen en het gebruik van (gevaarlijke) specialistische materialen in poedervorm. Het werken volgens de traditionele 3D-metaalprinttechnieken vergt dan ook specifieke kennis, kunde en omgevingscondities. Arnaud Kooij: “De huidige metaalprinters zijn te vergelijken met de computers in de jaren ’70. Het vraagt om een ruimte met speciale faciliteiten, waar alleen specialisten kunnen werken. Het printen gebeurt met metaalpoeders en het geprinte onderdeel moet via bijvoorbeeld draadvonken uit de metalen support machinaal verwijderd worden.”

Deze specialistische benadering is niet voor ieder bedrijf weggelegd. Om 3D-metaalprinten geschikt te maken voor gebruik op kantoor of in een productieomgeving, is een 3D-printer op basis van Bound Metal Deposition technologie (BMD) een goede oplossing. BMD is vergelijkbaar met FDM-technologie (Fused Deposition Modeling), het veiligste en meest gebruikte 3D-printproces.

Nieuwe technologie maakt 3D-metaalprinten op kantoor en in de productiehal mogelijk

Arnaud: “Met de nieuwe 3D-metaalprinters van het merk Desktop Metal wordt 3D-metaalprinten bijzonder interessant voor de industrie. De BMD technologie verlaagt de aanschafkosten enorm, terwijl de snelheid en veiligheid vele malen beter is. Het maakt flexibele prototyping, kleine series en massaproductie (bij het Desktop Metal Production System) met 3D-metaalprinters voor het eerst rendabel voor bedrijven. De Desktop Metal printers zijn speciaal ontwikkeld om op veilige wijze en op grote schaal complexe, sterke metalen onderdelen te produceren.”

Geen poeders maar cartridges

Het Desktop Metal Studio System maakt gebruik van cartridges. Hier worden staven bestaande uit metaalpoeder en bindmiddel verwarmd om vervolgens gelaagd te worden geprint. Dit vervangt het gebruik van metaalpoeder, waardoor de printer ook op kantooromgevingen inzetbaar is. De interfacelaag van de print is, anders dan bij de huidige technieken, van keramiek. Dit materiaal verandert tijdens het sinterproces naar een zandvorm waardoor de supportstructuur gemakkelijk met de hand te verwijderen is. Benieuwd naar de toepassing van zowel het Studio als Production systeem? Bekijk dan hieronder de video’s:

Meer weten over deze 3D-metaalprinters?

Tijdens RapidPro kunt u bij Layertec (stand 32) kennismaken met de Desktop Metal 3D-printers. Op hun stand presenteren zij een demo van het Desktop Metal Studio System. Ook geeft Arnaud Kooij een presentatie tijdens het lezingenprogramma waar hij deze technologie verder uitdiept en toelicht. 

Registreer gratis uw bezoek