3d printen volwassen

3D printen wordt volwassen

De 3D printindustrie is volwassen aan het worden. Voor het eerst tekenen zich de contouren van een volwaardige additive manufacturing productieketen af. Daarmee legt de sector de basis voor de doorbraak als productietechnologie. 

Gastblog door Franc Coenen, 3D print magazine

Het volwassen worden van de 3D print industrie valt af te lezen aan de snelheid waarmee partijen zowel upstream als downstream het feitelijke printproces instappen.

First time right

Aan de achterzijde zijn het de CADCAM-ontwikkelaars en andere softwarebedrijven die met oplossingen komen om de werkvoorbereiding te verbeteren. Zij zijn ook de partijen die het printproces zelf versnellen en verbeteren, door oplossingen die in bijvoorbeeld plaatbewerking of CNC-verspanen al heel gewoon zijn, door te ontwikkelen voor 3D printen. Denk hierbij aan software die het printproces simuleert en automatisch corrigeert voor vervormingen die door thermische effecten ontstaan. Jarenlang was dit een punt dat de engineers oplosten langs de weg van trial and error. Wanneer je 3D printen als productietechniek inzet, is first time right noodzakelijk. Het feit dat niet alleen start-ups hier oplossingen voor ontwikkelen maar sinds kort ook de grote spelers uit de CADCAM-wereld in hoog tempo software hiervoor ontwikkelen, bewijst dat zij een markt voor 3D printen zien.

Postprocessing

Hetzelfde geldt voor de andere kant van het proces. Dikwijls hebben 3D geprinte onderdelen nog nabewerking nodig. Bij metalen werkstukken is dat vaak weghalen van support maar ook het nafrezen van bepaalde delen waar hogere nauwkeurigheden vereist zijn. Bij kunststof onderdelen gaat het bijvoorbeeld om support verwijderen bij FDM-printen; het oppervlak van SLS-geprinte onderdelen gladder maken; en ook het sorteren van de vaak honderden kleine werkstukken die in één batch geprint worden. Wil 3D printen serieus doorbreken als productietechniek, moet dit geautomatiseerd worden. Wie wel eens rondgekeken heeft bij een groot 3D print servicebedrijf, weet hoe arbeidsintensief dit deel van het proces nog is. Nu meerdere partijen het nabewerken automatiseren, dalen de totale kosten voor een 3D geprint onderdeel.

En nu de toepassingen

Doordat er een complete workflow ontstaat, die sommige partijen vanuit één omgeving willen aansturen, ontstaat er een basis waarop 3D printen ingezet kan gaan worden als productietechnologie voor zowel enkelstuks als (kleine) series. De stap die nu gezet moet worden, is het ontwikkelen van de toepassingen die maximaal gebruik maken van de voordelen die de technologie biedt. Niet voor niets heeft RapidPro 2019 (13 en 14 maart in Veldhoven) als slogan gekozen voor Define.Design.Produce. De beurs staat dit jaar in het teken van oplossingen. Oplossingen om 3D printen te gaan inzetten als een productietechniek met een hoge ROI als de juiste combinatie gekozen wordt van technologie en toepassing.

Registreer gratis uw bezoek