RP2018 Blog groot groter grootst 1200x627

3D-printing en productie: van klein naar groot, groter, grootst

Tot voor kort was 3D-printen met name geschikt voor het realiseren van kleine objecten. Inmiddels groeien de mogelijkheden voor het 3D-printen van grote objecten flink. Zo werd recentelijk de eerste 3D-geprinte brug geopend in Gemert, wordt er gewerkt aan een 3D-geprinte RVS brug in Amsterdam en worden er al vervoersmiddelen als motoren 3D-geprint. Ook tijdens RapidPro wordt er ruim aandacht geschonken aan het printen en produceren van grote objecten, met sprekende voorbeelden. Ontdek hieronder het aanbod.

WAAMpeller: de eerste 3D-geprinte scheepsschroef - Lezing 8 maart

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft in 2016 het Rotterdam Additive Manufacturing Lab (RAMLAB) opgericht. Samen met meer dan 20 partners uit de industrie en academische instellingen wordt onderzoek gedaan naar additive manufacturing toepassingen voor de havengerelateerde industrie. De eerste resultaten zien er veelbelovend uit. Binnen een jaar kon RAMLAB 's werelds eerste gecertificeerde scheepsschroef 3D-printen: de WAAMpeller met een doorsnede van 1350 mm. Deze scheepsschroef is ontwikkelt volgens de Wire Arc Additive Manufacturing-technologie; een 3D-printproces met lasdraad. Benieuwd? Kom luisteren naar de lezing van Vincent Wegener op 8 maart.

3D-printen van mannequins - Lezing 7 maart

3 jaar geleden heeft Hans Boodt Mannequins breed ingezet op 3D-design, 3D-scanning & 3D-printing. Hierdoor zijn zij volledig gestopt met het handmatig maken van prototypes uit klei, wat tot die tijd de standaard was binnen de mannequin-industrie. Vandaag de dag doet Hans Boodt alles zelf: van concept, design, 3D-sculpting tot 3D-printing. Benieuwd wat dit heeft gebracht? Ontdek het tijdens de lezing door Coen Viguurs op 7 maart.

Grote metalen objecten produceren met Laser Metaal Depositie - Lezing 7 maart

Bij Laser Metaal Depositie of 3D-printing middels laser cladden wordt via een jet een metaal granulaat opgespoten en ingesmolten met behulp van een co-axiale laser. Het voordeel van de techniek is dat men als gebruiker niet gebonden is aan de beperking van een poederbed en men grote werkstukken kan maken aan hoge productiviteit. Tijdens zijn lezing op 7 maart kadert Tom De Bruyne de state-of-the art, geeft praktische tips voor ontwerpers en vergelijkt de technologie met ander additive metaal technieken.

Demonstraties van de laatste innovaties op de beursvloer

Ook op de beursvloer maakt u kennis met de laatste innovaties voor het printen van grote objecten.

Massivit 1800

Digital DOT presenteert als distributeur de Massivit 1800, een 3D-printer voor producten tot 1800 mm hoog. Massivit print met een gel die direct uithardt. Hierdoor is support niet meer nodig. Meer weten? Bezoek hen op stand 106.

Massivit 1800 digital dot

De BigRep Studio

Trideus presenteert als distributeur de BigRep Studio, een grootformaat 3D printer met een ergonomisch design. Meer weten? Bezoek hen op stand 93.

bigrep studio 3d printer2

Mallen voor chassis- en passagiersonderdelen t.b.v. het Hyperloop project

Modec  levert een bijdrage aan het Hyperloop project van de TU Delft. Inmiddels wordt er aan de 2e generatie van de zogeheten Pod gewerkt. Hiervoor leveren zij diverse mallen voor delen van de chassis- en passagiersmodule. Benieuwd? Bezoek hen op stand 91.

Modec Hyperloop

Benieuwd naar hoe anderen succesvol grote objecten 3D-printen en produceren?

Kom dan op 7 en 8 maart naar RapidPro. Gedurende deze twee dagen ontdekt u de laatste mogelijkheden voor het 3D-printen van grote objecten. Bekijk hier het volledige programma van woensdag 7 en donderdag 8 maart en de plattegrond

Registreer gratis uw bezoek