RapidPro 2018 - 3D-scanning en reverse engineering

De vele toepassingen van 3D-scannen en reverse engineering

Bij het woord 3D-scannen denkt men vaak ook aan 3D-printen. En dat is niet gek. 3D-scannen is namelijk erg geschikt om een fysiek object snel te vertalen naar een digitaal bestand om vervolgens direct te 3D-printen. Maar, wist u dat 3D-scannen steeds volwassener wordt en vele toepassingen kent? Tijdens RapidPro ontdekt u dan ook de laatste ontwikkelingen en toepassingen rondom 3D-scannen.

Wat is 3D-scannen precies? Met een 3D-scanner projecteert u een lichtbron, zoals een laser of gestructureerd licht, op een object. Naast deze lichtbron bevat een 3D-scanner één of meerdere camera’s. Deze camera’s kunnen met behulp van een driehoeksmeting (of de time to flight) voor elk punt op het object de afstand van de scanner tot het object bepalen. Er ontstaat een 3D-puntenwolk welke wordt omgezet naar 3D-data. Deze punten vormen samen een polygoonmodel. Dit is de basis voor 3D-printen. Maar, met een 3D-scanner heeft u ook de mogelijkheid meetrapportages op te stellen, het gescande productontwerp aan te passen (reverse engineering) of een maatwerk product ontwerpen, bijvoorbeeld voor medische toepassingen.

Een greep uit het 3D-scanaanbod tijdens RapidPro

3D-scannen: WHAT'S NEXT? – Lezing 7 maart

De ontwikkelingen op 3D gebied gaan allemaal razendsnel. 3D printen en 3D-scannen worden volwassen. Het 3D-scannen is dé methode om bestaande objecten snel en nauwkeurig digitaal in 3D weer te geven. De bestaande scantechnieken hebben zich ruimschoots bewezen en de volgende generatie scanners biedt zich aan: draadloos scannen met hoge nauwkeurigheid én met een groot werkgebied. Tijdens de lezing door Edwin Rappard van 4C Creative Cad Cam Consultants wordt duidelijk gemaakt wat de ontwikkelingen zijn, maar wordt ook een beeld geschetst van de huidige en mogelijke toepassingsgebieden van het 3D scannen aan de hand van aansprekende praktijkvoorbeelden.

edwin rappard 4ccc - 3d-scanning

Bron: 4CCC

3D Scanning t.b.v. 3D Printing en reverse engineering – Lezing 7 maart

Het 3D printen en/of reverse engineeren van een bestaand product begint met het maken van een volledige en nauwkeurige 3D scan. FARO biedt hiervoor diverse hard- en software oplossingen. De presentatie door Marnix van der Wolk van Faro Benelux geeft een overzicht van de diverse mogelijkheden en toont tevens een aantal representatieve voorbeelden.

Marnix van der wolk Faro Benelux - 3D-scanning

Bron: Sander Westland

3D: een zee aan mogelijkheden – Lezing 7 maart

Het onderhoudsbedrijf van de Koninklijke Marine is constant bezig om het onderhoud zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Dit kan alleen maar wanneer het bedrijf innoveert. Binnen het Marinedrijf zijn er afdelingen die zich in het productieproces bezig houden met innoveren. Een van die afdelingen houdt zich bezig met 3D-ontwikkelingen. Waaronder het 3D-scannen/ reverse engineering en 3D-printen. Tijdens de presentatie door Ben Jansen van het Ministerie van Defensie / de Koninklijke Marine wordt er uitgelegd hoe het Marinebedrijf deze technieken toegepast binnen de organisatie.

Ben jansen defensie - 3D-scanning

Bron: defensie.nl

Ook de laatste ontwikkelingen rondom 3D-scannen ontdekken?

Kom dan op 7 en 8 maart naar RapidPro. Gedurende deze twee dagen ontdekt u de laatste mogelijkheden op het gebied van 3D-scannen en reverse engineering. Bekijk hier het volledige aanbod rondom 3D-scannen, het programma van woensdag 7 en donderdag 8 maart en de plattegrond.

Registreer gratis uw bezoek