HP manifoldautomotive Aangepast

AM-Markt breekt door grens $10 Miljard

Tijdens RapidPro 2020 organiseert Brainportregio samen met partners een AM masterclass voor directeuren. Automotive is een van de sectoren die in de Masterclass aan bod komen.Voor het eerst is de totale Additive Manufacturing markt door de grens van $10 miljard gebroken. Dat zegt SmarTech Analysis, dat voor de vier keer op rij in een update de ontwikkeling van de AM-markt samenvat. De markt heeft 40 jaar nodig gehad om deze omvang te bereiken.

De groei gaat nu versnellen, voorspellen de onderzoekers. Daarmee sluiten ze aan op andere voorspellingen, meer specifiek voor de groei van de 3D metaalprintmarkt. SmarTech Analysis voorspelt dat tegen 2025 de wereldwijde markt voor additive manufacturing verdrievoudigt ten opzichte van 2019. Vanaf dan neemt het groeitempo af, maar een groei van 12% tegen 2029 is nog steeds sterk.

am market growth 2020 29

De groei van de AM-markt gaat weer versnellen, aldus de verwachtingen van SmarTech Analysis.

KOMENDE VIJF JAAR VERSNELT DE GROEI TOTALE AM-MARKT

2019: tweede achtereenvolgend jaar met groeivertraging

Het klinkt goed: $10,4 miljard omzet wereldwijd met zowel hardware, materialen, software én services rond 3D printen. Het betekent wel een groei van 15%, fors lager dan een jaar eerder. En dat is al het tweede jaar op rij dat de groei afzwakt, waar daarvoor analisten telkens een versnelling voorspelden. Met name in de tweede helft van 2019 is de groei verzwakt. De analisten van SmarTech Analysis beschrijven in hun marktrapport dat de AM-markt momenteel in twee delen uit elkaar valt, met elk hun eigen dynamiek.

Nieuwkomers bepalen momenteel het groeitempo

Het zijn vorig jaar vooral de kleinere, flexibelere spelers geweest die hebben geprofiteerd van de totale groei die er wel degelijk is geweest. Zij profiteren van het feit dat ze over technologieplatforms beschikken waarmee ze zich kunnen concentreren op toekomstige klanten. De grote, gevestigde spelers blijven knelpunten ervaren door de moeite die ze moeten doen om producten en platforms uit het verleden te industrialiseren om aan de huidige eisen te voldoen. De groei van de markt is afgelopen jaren met name te danken aan het succes van de nieuwkomers. Dat is volgens de analisten niet duurzaam.

Snel opschalen lukt nog steeds niet

Hoewel de kloof tussen de belofte van de additieve productie en de huidige realiteit van de implementatie ervan voor veel gebruikers wordt gedicht, zijn fabrikanten nog steeds niet in staat om het gebruik van AM in veel industrieën snel op te schalen. De onderzoekers concluderen echter ook dat het aanbod van leveranciers en onderzoekers van AM-oplossingen steeds verder uitbreidt en dat inmiddels toonaangevende partijen instappen. Juist zij zullen in staat zijn om een verscheidenheid aan echt productiegerichte oplossingen op de markt te brengen. SmarTech wijst ook op de komst van partners om de belangrijkste uitdagingen in de totale AM-workflow op te pakken.

Bron: https://3dprintmagazine.eu/am-markt-breekt-door-grens-10-miljard/