vacuumvormen2

De mogelijkheden met vacuümvormen bij rapid prototyping

Wat is het eerste waar u aan denkt als u de term rapid prototyping hoort? De kans is groot dat u niet aan vacuümvormen denkt maar aan bijvoorbeeld 3D-printen. Dit is niet zo gek aangezien er meestal aan grotere series gedacht wordt als u de term vacuümvormen hoort, maar vacuümvormen is ook uitermate geschikt voor rapid prototyping!

Vacuümvormen, dieptrekken of thermovormen is het vormen van een vormdeel door een plaat kunststof te verhitten. De kunststofplaat (thermoplast), die wordt gebruikt voor het thermo- of vacuümvormen, wordt ingeklemd in een spanraam van de vacuümvormmachine. Daarna wordt de plaat verwarmd, zodat deze buigbaar wordt. Vervolgens wordt er lucht onder de plaat geblazen, waardoor deze bol komt te staan. Dan wordt vanaf de onderkant een mal tegen het materiaal aangedrukt. Gelijktijdig wordt de lucht tussen de plaat en de vorm weggezogen. Zo krijgt het prototype zijn definitieve vorm. Na het afkoelen wordt de mal onder het product uitgetrokken. Hierna kan de eventuele afwerking van beginnen: van 5-assig frezen en zagen tot verlijmen of assemblage.

Vacuümvormen bij het maken van prototypes en kleine series

Om een prototype te realiseren met vacuúmvormen is er altijd een 3D-file nodig. Op basis van deze file wordt er een mal van Polyurethaanschuim (PU schuim) gemaakt en kan er vervolgens snel een werkend model worden geproduceerd. Het voordeel is dat u meteen een maakbaar ontwerp in handen heeft; er zijn dus geen aanpassingen meer nodig voor de serie. Door deze mallen van PU zijn de opstartkosten laag, is de doorlooptijd kort en kunnen er nog eenvoudig aanpassingen gemaakt worden aan het uiteindelijke ontwerp.

Een ander voordeel is dat er een prototype gemaakt wordt van hetzelfde type kunststof waar ook de serie van gemaakt kan worden. Bij meer dan 1 product is de doorlooptijd bij vacuümvormen stukken sneller dan bij bijvoorbeeld 3D-printen. Dus voor prototypes en kleine series: denk ook eens aan vacuümvormen!

Protopro op RapidPro

Deze blog is een bijdrage van exposant Protopro, onderdeel van Plastica Thermoforming uit Bergen op Zoom. Op hun stand laten zij de mogelijkheden van vacuümvormen zien. Ook kunt u bij hen terecht voor vragen rondom onderwerpen als afwerking (5-assig CNC frezen) en assemblage. Uiteraard kunt u voor 3D-printen ook bij Protopro terecht. U vindt Protopro op stand 109. Benieuwd naar Protopro? Bekijk hieronder de bedrijfsvideo:

Registreer gratis uw bezoek aan RapidPro