RP2019 Betere wereld 1200x628

Een betere wereld begint bij 3D-printen?

Dat 3D-printen eindeloze mogelijkheden biedt op het gebied van productie en prototyping is inmiddels een gegeven. Maar wist u dat 3D-printing ook bij kan dragen aan een betere wereld? Er zijn al een diverse cases waarbij deze additive manufacturing techniek positieve bijdrage levert aan het klimaat. Twee van deze initiatieven zijn het Top Team Solar Racing en Clean2Antartica; projecten waarbij exposant AMR Europe (stand 41) nauw betrokken is.

De term “circulaire economie” duikt overal op en is een hot topic voor velen; zowel binnen de industrie, politiek als bij consumenten. Talloze initiatieven stellen het doel een positieve bijdrage te leveren aan het terugdringen van de hoeveelheid zwerfafval, CO2 uitstoot en smog die onze planeet teisteren. Zo zijn er al diverse organisaties uit de kunststof-, automotive- en energie-industrie met mooie oplossingen. Ook binnen de 3D-printing industrie groeien de initiatieven en toepassingen. Met 3D-printen is het namelijk mogelijk snel, lichtgewicht en tegen een relatief lage energie uitstoot producten en onderdelen te realiseren.

Zonne-auto met 3D-geprinte onderdelen

Topsolarracing

Een voorbeeld van een dergelijke 3D-printing toepassing is het Top Team Solar Racing: een studenten team (MBO, HBO en universitair) uit het noorden van Nederland. Zij nemen in 2019 deel aan de Bridgestone World Solar Challenge: een afmattende race door Australië waarbij zij in een zelf ontworpen zonne-auto het op gaan nemen tegen andere teams. AMR Europe print diverse onderdelen waarbij onder andere gebruik gemaakt wordt van de Markforged composietprinters waarmee kunststof delen met de sterkte van metaal geprint kunnen worden.

Expeditie met als doel: een zero waste samenleving

Clean2Antartica2

Een ander voorbeeld is Clean2Antarctica: een project waarbij twee personen in een door zonne-energie aangedreven terreinwagen gemaakt van afvalplastic naar de Geografische Zuidpool reizen. Antarctica is het schoonste continent ter wereld en met deze schone expeditie wordt aandacht gevraagd voor het Antarctica verdrag dat in 2018 verlengd moet worden. AMR Europe print diverse cruciale onderdelen voor dit terreinvoertuig, waaronder: de speciale deurscharnieren, de behuizing voor de stuurinrichting, knoppen voor de snelklem van de solar panels. De onderdelen moeten sterk zijn, maar ook zo min mogelijk wegen en bestand zijn tegen de daar heersende extreme temperaturen.

Over AMR Europe

AMR Europe gelooft dat additive manufacturing dé techniek van de toekomst is. Dit omdat, in tegenstelling tot de meer traditionelere productiemethoden, er vrijwel geen sprake is van enig afval en met minder materiaal sterkere producten gemaakt kunnen worden. Daarom steunen ze met raad en daad twee initiatieven die beiden aandacht willen vragen voor een schoner klimaat: Top Team Solar Racing en Clean2Antarctica. Meer weten over deze initiatieven of andere activiteiten van AMR Europe? Bezoek dan stand 41 op RapidPro 2019.

Registreer gratis uw bezoek