RP2018 Innovaties 1200x627

Een greep uit de innovaties op RapidPro

Bijna is het zover: de 8e editie van RapidPro! Ook dit jaar ontdekt u de laatste oplossingen voor alle fases van prototyping, (low volume) productie en productontwikkeling. Zowel bij de stands als in de Hall of Fame en op het demoplein maakt u kennis met de laatste innovaties. Benieuwd? Dan hebben we een greep uit de innovaties voor u op een rij gezet.

TruPrint 1000 - Trumpf Nederland, stand 54
Voltera V-One – Printec, stand 124
DeskProto V7 – DeskProto, stand 10B
3D-voedsel printer byFlow Focus – Fablab, stand 105
Rize™ One - AGA 3D Color Solutions, stand 70
Large Class Metal Printing – Laser Cladding Venture, stand 30
BigRep Studio – Trideus, stand 93
Renishaw 3D-metaalprinter, type RenAM500Q- Renishaw, stand 47
Closing the digital process chain for product development – Altair, stand 72
Optimaal collaboratief robotsysteem – Olmia Robotics, stand 121
BeamWatch AM Non-Contact Laser Beam Monitoring System – MKS Ophir, stand 76
PRIM® - P3D, stand 64
Vertex Delta – Vertex, stand 119
Markforged - Mark3D, stand 69
Artificial Intelligence bij productontwerpen  - Borges, stand 123

Maak kennis met de volgende innovaties tijdens RapidPro

Nieuwe Multilaser optie voor de TruPrint 1000 – Trumpf Nederland, stand 54

trumph2

De TruPrint 1000 van Trumpf is geschikt voor de additieve vervaardiging van kleine industriële componenten en series. Sinds kort is de TruPrint 1000 ook verkrijgbaar met de nieuwe multilaseroptie. Met deze optie genereert u tot 80% meer productiviteit. De 2 x 200W fiber lasers zijn in staat om gelijktijdig het bouwoppervlak te versmelten waardoor de belichtingstijd tot 50% wordt gereduceerd. Tevens beschikt de TruPrint 1000 over een innovatief coatingsysteem voor een verhoogde processnelheid. Bij de TruPrint 1000 wordt het aanbrengen van het metaalpoeder en laserbelichting gedeeltelijk parallel uitgevoerd. Door het minimaliseren van de belichtingstijd en het coatingproces worden neventijden tot een minimum beperkt.

Voltera V-One – Printec, stand 124

voltera

De Voltera V-One is een 3D-printer dat tijdrovende en gevaarlijke chemicaliën overbodig maakt. De microdoseerkop “drukt” de lay-out met de Voltera inkt op zilverbasis. Na het “curen” op de ingebouwde hot plate kan men de doseerkop wisselen voor een met de Voltera soldeerpasta. Na het doseren hiervan plaatst men de componenten op hun positie en volgt de reflow (soldeer) procedure nogmaals op de hot plate en het proces is klaar! Dit snelle en veilige, volledig nieuwe proces, is ook nog eens “verpakt” in een compact, benchtop systeem. En is tegen een kleine investering ook nog eens bereikbaar voor iedereen in het onderwijs en/of bedrijfsleven.

DeskProto V7 – DeskProto, stand 10B

deskproto

DeskProto brengt versie 7 uit tijdens RapidPro. De meest in het oog springende vernieuwing is de "Free edition": DeskProto biedt basisfunctionaliteit om CNC te kunnen frezen nu geheel gratis, zowel 2D als 3D. DeskProto laat met deze oplossing zien dat CNC frezen sneller kan zijn dan 3D printen."

3D-voedsel printer byFlow Focus – Fablab, stand 105

fablab 3d

3D-printen bestaat al ruim 30 jaar, voedsel 3D printen sinds 2006. Na jarenlang experimenteren door een kleine groep 3D-experts zien we nu opeens een versnelling optreden dankzij experts uit de voedsel markt. Met de geoptimaliseerde 3D-voedsel printer byFlow Focus komen (Michelin) chefs, patissiers, chocolatiers en cateraars nu zelf met fraaie 3D-designs en heerlijke recepten op de markt. De workflow is geoptimaliseerd, de cartridges kunnen in grote aantallen snel gevuld worden met verse ingrediënten, of men gebruikt prefilled cartridges zonder toevoegingen. Een schets kan m.b.v. een smartphone snel omgezet worden in een 3D-design. Nu nog voor de B2B markt, binnenkort ook voor de consument?

Rize™ One - AGA 3D Color Solutions, stand 70

rizeone

Rize™ One is een 3D-printer dat twee discrete technologieën combineert: Fused Deposition Modeling (FDM) en Piëzo Jetting. Rize™ One produceert duurzame onderdelen met de hoogste isotrope sterkte; twee keer zo sterk als ABSplus en zelfs sterker dan polycarbonaat en koolstofvezel versterkte onderdelen in de Z-as. Delen van Rize™ One zijn waterdicht, hebben een hoge HDT, kunnen worden gesteriliseerd en bieden chemische bestendigheid tegen zuur, aceton, alcohol en meer. Het gepatenteerde Augmented Polymer Deposition (APD) -proces maakt afdrukken van meerdere materialen mogelijk, met minimale nabewerking en gebruik van veilige, niet-giftige en recyclebare materialen.

Large Class Metal Printing – Laser Cladding Venture, stand 30

lasercladdingventure

3D-metaalprinten heeft zijn nut meer dan bewezen voor onder andere dentale, medische en luchtvaart toepassingen. Een doorbraak in de bredere markt blijft echter uit omwille van de beperkte afmeting en de hogere kost. Met de nieuwe generatie Laser Metal Depositie technologie van LCV zijn voortaan afmetingen tot 3 meter mogelijk aan competitieve kost.

BigRep Studio – Trideus, stand 93

bigrep

Op RapidPro presenteert Trideus voor het eerst de nieuwe BigRep Studio, de grootformaat 3D-printer met een ergonomisch design.

Renishaw 3D-metaalprinter, type RenAM500Q- Renishaw, stand 47

renishaw

De Renishaw RenAM500Q is een efficiënte 3D-metaalprinter ontwikkeld voor industriële productie. De printer is voorzien van 4 hoog-vermogen 500W lasers waarmee een hoge productiviteit bereikt kan worden. Het innovatieve machineontwerp van de RenAM500Q bestaat uit een - in-huis ontwikkelde en op een Renishaw 3D-metaalprinter geproduceerde - optische module waardoor 4 lasers tegelijkertijd het hele werkgebied kunnen bereiken. Door de ingebouwde metaalpoeder recyclage en de volledig afgesloten bouwkamer wordt een veilige situatie verkregen met minimale operator interventie, een efficiënte gasstroom en extreem laag Argongas verbruik.

Closing the digital process chain for product development – Altair, stand 72

Het sluiten van de digitale procesketen voor productontwikkeling met betrekking tot additieve productie is de belangrijkste focus van Altair's software-toevoegingen. Altair zal een voorproefje geven van nieuwe functies toegevoegd aan SolidThinking Inspire®. De software bevat nu fabricagebeperkingen voor 3D-afdrukken, zoals ondersteuningsstructuren, het genereren en visualiseren van hybride netwerkstructuren, componentoriëntatie in de printer en nog veel meer bij het uitvoeren van een topologie-optimalisatie.

Optimaal collaboratief robotsysteem – Olmia Robotics, stand 121

olmia

Olmia Robotics heeft het meest collaboratieve robotsysteem samengesteld. Dit bestaat uit: een collaboratieve robotarm, een gripper, een Force/Torque sensor die de robotarm het gevoel geeft van de menselijke hand, de YouRing, een sensor die met licht en geluid aangeeft wat de status van de robotarm is en waar deze zich naartoe beweegt.

BeamWatch AM Non-Contact Laser Beam Monitoring System – MKS Ophir, stand 76

mksophir

BeamWatch AM is een lichtgewicht, compact systeem dat is ontworpen voor real-time metingen van de focale verschuiving tijdens het opstarten van de laser van fabricageprocessen van poederbed fusions. Het meet de afmetingen, positie en kwaliteitsparameters van de belangrijkste bundel, inclusief focuspuntgrootte en beam caustic. Deze metingen helpen gebruikers gemakkelijker te bepalen wanneer de laser is uitgelijnd en scherpgesteld, waardoor meer consistente metallurgie wordt geboden. Metingen kunnen worden weergegeven als tabellen, 2D- en 3D-weergaven, waardoor een snelle en realistische weergave van de laserkenmerken wordt verkregen,

PRIM® - P3D, stand 64

p3d

P3D heeft de PRIM® (PRinted Injection Mould) technologie ontwikkeld en is in staat om middels 3D-geprinte kunststof matrijzen, te spuitgieten. Zowel de expertise, 3D-printers als de spuitgietmachines heeft P3D in eigen huis. Op deze manier zijn zij in staat om in de kortst mogelijke tijd van ontwerp naar productie te komen.

Vertex Delta – Vertex, stand 119

vertex

De Vertex Delta is een betrouwbare allround 3D-printer voor het printen van verfijnde 3D-objecten om uw projecten af te werken. Naast de uitstekende printkwaliteit en gebruiksvriendelijkheid biedt de Vertex Delta ook vele functies voor een verbeterde 3D-printervaring. De 3D-printer is voorzien van geavanceerde veiligheidsfuncties waaronder een filament run out sensor, een vervangingsfunctie van filament tijdens het printen, automatische kalibratie, slimme printbed compensatie.

Markforged - Mark3D, stand 69

mark3dforger

Mark3D bevrijdt in samenwerking met Markforged ontwerpers en ingenieurs van de lange doorlooptijden en hoge kosten van traditionele productie. In plaats van weken te wachten en voor een deel duizenden dollars te betalen, kunt u met Markforged on-premise en in minder dan 24 uur ongelooflijk krachtige onderdelen printen. Print koolstofvezel onderdelen die zo sterk zijn als aluminium en aanzienlijk lichter zijn. Voor hittetolerantie, kunt u printen met 17-4 roestvrij staal. Voor al het andere kunt u printen met Titanium, Aluminium, Kevlar of een van de 11 andere materialen voor elke functionele toepassing. Welkom in de toekomst.

De inzet van Artificial Intelligence om een productontwerp te democratiseren - Borges, stand 123

Digital Manufacturing-technologieën zoals 3D-printen maken radicale product- en procesinnovaties mogelijk. De ontwerpvrijheid maakt het mogelijk om onderdelen te maken die voorheen niet mogelijk waren. De digitale aard van het proces maakt het mogelijk om waar en wanneer nodig onderdelen te produceren, waardoor het minder nodig is om onderdelen op voorraad te houden of te transporteren. Ten slotte kunnen onderdelen worden aangepast aan uw behoefte, in de buurt van de kosten van in massa geproduceerde onderdelen. De toegang tot deze technologieën is echter nog steeds zeer selectief vanwege de complexiteit en de kosten. Borges gebruikt geavanceerde kunstmatige intelligentie methoden om de toegang te vergroten, waardoor iedereen - van expert tot consument - productontwerpen kan maken. 

Deze innovaties live ervaren?

Kom dan op 7 en 8 maart naar RapidPro. Gedurende deze twee dagen ontdekt u de laatste mogelijkheden op het gebied van 3D-scannen en reverse engineering. Bekijk hier de volledige plattegrond en het programma van woensdag 7 en donderdag 8 maart.

Registreer gratis uw bezoek