Komet printfrezenzijkant Aangepast

Gereedschapfabrikanten gaan tooling 3D printen

Steeds meer fabrikanten van verspanende gereedschappen gaan aan de slag met 3D printen. Ze hebben daar ieder hun eigen redenen voor. Rode draad is wel dat ze met 3D metaalprinten gereedschappen en gereedschaphouders kunnen maken die ze met bestaande technieken niet kunnen produceren.

Gastblog door Franc Coenen, 3D print magazine

Inwendige koelkanalen 3D printen

Nog maar een paar jaar geleden kwam de eerste 3D geprinte boor op de markt. De reden om de schacht te 3D printen was toen dat met 3D printen in de schacht inwendige koelkanalen kunnen worden gemaakt in boren met een kleinere diameter dan 13 mm. Andere productietechnieken zouden dan de boor te instabiel maken. Dit is een goed voorbeeld hoe gereedschapfabrikanten de designvrijheid van additive manufacturing en de unieke productietechnologie, laagsgewijze opbouw, benutten voor een nieuwe generatie gereedschappen. Ondertussen passen méér fabrikanten 3D metaalprinten toe omdat ze hiermee koelkanalen kunnen integreren, niet alleen in de tooling zelf, ook in de houders. Daar krijgt de eindklant uiteindelijk betere verspanende gereedschappen.

Méér wisselplaten op een frees

Een vrij recente ontwikkeling is het 3D metaalprinten van een wisselplaathouder. De reden om hiervoor AM in te zetten is dat dankzij 3D printen er meer wisselplaten in een frees kunnen worden gebruikt. Dat zorgt in de praktijk voor betere prestaties van het gereedschap. Doordat men met 3D printen veel minder ruimte tussen de zittingen nodig heeft dan bij de traditionele productie van deze houders, passen er meer wisselplaten op de standaard monoblokfrees. Hierdoor neemt de productiviteit van de frees met 30% tot 72% toe en reduceert men de snijkrachten die op de plaat komen.

Met laser nabewerken

Een interessant detail bij dit voorbeeld is dat niet alleen lasertechnologie gebruikt wordt voor het smelten van het metaalpoeder, maar ook voor het nabewerken van de 3D geprinte vlakken waarop de wisselplaten worden gemonteerd. Deze staan zo dichtbij elkaar dat dit met een mechanische bewerking niet meer gedaan kan worden. Wel met lasertechnologie.

Bron: 3D Print magazine