s5 pro bundle s3

MakerPoint: AM-workflow vereenvoudigen

Sander Smit, oprichter en CEO van MakerPoint, ging tijdens de Kick-Off van RapidPro bij het Mikrocentrum dieper in op de trends die hij op Formnext heeft gezien. “Het oerwoud wordt er niet kleiner op, het aantal bomen vermindert niet”, merkte Sander op over het aanbod aan 3D printtechnieken en printers op de beurs. “Aan ons de taak om een selectie te maken.” Sander ziet in digitale productie kansen om de productkwaliteit te verbeteren, kosten te verminderen en time to market te versnellen. Volgens hem zijn er wel nog uitdagingen in de AM workflow die de industrie moet oppakken. Bijvoorbeeld de selectie van de juiste CAD tools als je 3D scannen en reverse engineering wilt gaan inzetten. Ook merkt hij dat er nog steeds veel kennis nodig is bij het programmeren van een printjob.

Behoefte aan geïntegreerde systemen

Een interessante ontwikkeling die hij op Formnext heeft gezien, is de software van het Amerikaanse Dyndrite. Dat ontwikkelt software om de AM-workflow te vereenvoudigen. CAD modellen worden in hun native format ingelezen. Dyndrite heeft op de beurs samenwerking aangekondigd met onder andere Renishaw en EOS. Sander Smit: “Ik zie geïntegreerde systemen ontstaan waardoor databestanden lichter worden en de printjob sneller wordt voorbereid. Ook de geïntegreerde systemen die het proces van orderintake to uitlevering managen, spelen in op een groeiende behoefte.”

Van push naar pull

“Maar ik heb het gevoel dat we nog steeds erg met push bezig zijn. Hoe trekken we andere mensen aan en maken we hen vertrouwd met 3D printen?”, aldus Sander. En daar ligt ook een van de uitdagingen voor de 10e en volgende edities van RapidPro. Wordt vervolgd dus.