SetWidth800 32463479594 44d4e0a844 z2

Succesvolle edities RapidPro en Virtual (R)evolution 2017

Op 7,8 en 9 maart 2017 organiseerden we RapidPro en Virtual (R)evolution tegelijkertijd in NH Conference Centre te Veldhoven. Tijdens deze drukbezochte vakbeurzen vond naast het congresprogramma, ook de uitreiking van de RapidPro Startup Award en de Dutch VR Awards plaats. Ruim 4200 bezoekers bezochten de 107 exposanten en namen deel aan het lezingenprogramma en de workshops.

De RapidPro Startup Award

ResizedImage450337 IMG eixeo2

De RapidPro Startup Award is een initiatief van Mikrocentrum en de branchevereniging RapidPro ter stimulering van startups op het gebied van additive manufacturing / 3D-printen. Nectar won deze award met een modulaire desktop delta 3D-printer, waarmee in de markt het “gat” wordt opgevuld tussen grote industriële printers en desktop printers.

Kwaliteit en kennis telt in toenemende mate bij 3D-printing

In toenemende mate wordt de kwaliteit van het lezingenprogramma gewaardeerd, met als gevolg volle zalen door designers, engineers, productiemedewerkers en eindgebruikers van 3D-geprinte producten. Kennisoverdracht staat nu centraal na een aantal jaren hype.

Interactief forum ten bate van additive manufacturing certificering en normering

Interactief forum 3D printing

Voor het eerst werd tijdens RapidPro een debat gevoerd over de noodzaak van certificering en normering voor additive manufacturing. Dit debat vond plaats onder begeleiding van een panel met vijf deskundigen: Bart Van der Schueren - Materialise, Dirk De Moor - Agoria, Benjamin Denayer - Sirris, Robby Veders – NEN en Marcel Buter – Ultimaker. Het interactieve forum bevestigde de noodzaak en het nut van certificering en normering en juichte de lopende ontwikkelingen hieromtrent toe. Binnen enkele jaren worden er in internationaal verband resultaten verwacht, waarbij overleg reeds plaatsvindt tussen Europese en Amerikaanse organisaties. Additive manufacturing behoort inmiddels tot de standaard technieken waarmee de industrie kan concurreren en omzet kan vergroten.

De 3D-printing markt in 2017

Onno Ponfoort (Berenschot) en David Kemps (ABN AMRO) presenteerden tijdens RapidPro samen het whitepaper “3D-printing in 2017”. Hiermee toonden zij aan dat de omzet van 3D-printing groeit naar ca. 120 miljoen euro in 2017. Enkele conclusies uit het whitepaper zijn:

  1. De verkoop van (o.a. Nederlandse) desktopprinters blijft stijgen.
  2. De aandacht van Nederlandse bedrijven voor metaalprinters neemt toe.
  3. Producenten van filament (grondstoffen voor 3D-printers) zetten grote innovatieve stappen.

Impressie van RapidPro en Virtual (R)evolution

Benieuwd naar wat er tijdens deze beurzen allemaal te zien was? 

  1. Bekijk de foto's van dag 1
  2. Bekijk de foto's van dag 2
  3. Bekijk de foto's van dag 3