• 16:00-16:15
  • Zaal 2

Ontwerp en realisatie van 3D geprinte spuitgietmatrijzen met interne koelkanalen

  • Martin Stroetinga
  • Fontys

De techniek rondom het printen van metalen zoals roestvast staal, titanium en aluminium staat inmiddels niet meer in de kinderschoenen. Grote bedrijven hebben zich de afgelopen jaren ontfermd over deze techniek en deze geperfectioneerd voor de hightech markt. Ondanks het feit dat er nog veel stappen te maken zijn met betrekking tot de technologie, mogen we wel stellen dat de technologie geen beperkende factor meer hoeft te zijn. Wat nu de voornaamste beperkende factor is, is de input die wij geven aan deze printers. Hoe gebruiken we creatieve oplossingen voor alledaagse problemen, en in hoeverre kan 3D printen hier een rol in spelen.

In dit verhaal komt aan bod wat de toepassingsgebieden van 3D printing zijn en hoe deze waarde kunnen toevoegen aan een bepaald product. Bovendien proberen we te identificeren waar het kantelpunt ligt als we kijken naar 3D printing in relatie tot verspanende technieken.

Fontys Engineering heeft in samenwerking met een tweetal bedrijven een project gedaan met betrekking tot het ontwerp en de realisatie van spuitgietmatrijzen. Hierin komt naar voren: hoe het ontwerpproces eruit ziet; waar rekening mee gehouden dient te worden; maar ook wat de potentiële voordelen zijn van deze geoptimaliseerde matrijzen in vergelijking tot de huidige matrijzen.